Hoe om te gaan met ski angst?

Wintersportblog : Hoe om te gaan met ski angst?

Hoe omgaan met ski angst?

 ‘’Angst is een slechte raadgever’’ wordt weleens gezegd, en dat is het ook zeker wanneer het skiën betreft. ‘’Hoe kom ik ooit die berg heelhuids naar beneden? Het is zo hoog! Ik kan het écht niet! Het lukt niet!’’. Angst is een fenomeen dat niet alleen voorkomt bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Zonde, want door angst verlies je al snel het plezier in het skiën. En dat terwijl dit met goede begeleiding helemaal niet nodig is!

Hoe ontstaat angst om te skiën?

Hoewel angst vaak ontstaat door beelden die mensen zelf creëren in hun gedachten – skiën gaat zo snel, de bergen zijn zo hoog, skiën is zo moeilijk! –, zijn er ook vaak makkelijker beïnvloedbare factoren die meespelen. Als iemand bijvoorbeeld wordt ingedeeld in het verkeerde skigroepje, kan dit al snel voor angst zorgen. Het groepje gaat te snel, gaat te steile pistes naar beneden, of het niveau is gewoon totaal verschillend. Er zijn talloze opties.

 

Ook kan het voorkomen dat iemand door een nare val of ongeluk acute skiangst krijgt. Zoals ze in het de wereld van het paardrijden zeggen: je moet gelijk weer in het zadel! Maar, wat als dit niet gaat? Wat als je met de sneeuwscooter naar beneden gebracht wordt vanwege een gebroken arm? Dan zeg je niet: ‘’oh laat mij maar skiën, want ik moet toch ooit weer een keer beginnen met skiën’’.

 

Wat kun je dan doen om van je angst af te komen?

In het eerstgenoemde voorval van hierboven, je wordt ingedeeld in de verkeerde skigroep, kun je natuurlijk al eens beginnen met de juiste skigroep. Het kan voorkomen dat dit in deze situatie juist nóg een stapje lager is dan het groepje waar je oorspronkelijk in geplaatst had moeten worden. Op deze manier krijg jij rustig de tijd om nieuw vertrouwen op te bouwen en kun je zo weer doorgroeien naar een hoger niveau.

 

Heb je de pech gehad dat je betrokken bent geraakt bij een nare vol of een ongeluk? Dan zit de schrik er ook wel goed in! Stap niet gelijk weer zelfstandig op de ski’s, maar boek even een paar uurtjes privéles zodat je met aanwijzingen van een skileraar jouw techniek helemaal tot in de puntjes kan perfectioneren. Een skileraar kan jou namelijk aanwijzingen geven waardoor jij meer stabiliteit en zekerheid ervaart op de ski’s: meer door de knieën, bovenlichaam verder naar voren, handen netjes naar voren, enzovoorts. De skihouding is ontzettend belangrijk voor jouw zelfverzekerdheid op de piste!!!

 

Wintersportblog : Hoe om te gaan met ski angst?
Wintersportblog : Hoe om te gaan met ski angst?

 

Geduld is een schone zaak

Het is belangrijk dat er geduld wordt opgebracht voor de persoon met skiangst. Of dit nou jouw man of vrouw is, je vriend of vriendin, je neef of nicht, of wellicht jouw eigen zoon of dochter. Geduld is een schone zaak! Door het opjutten van de skiër met skiangst gaat deze namelijk niet beter worden en zich al helemaal niet beter voelen. Om precies diezelfde reden is het tevens ook aan te raden om privéles te nemen in plaats van groepsles: er staan dan geen zes mensen uit hun neus te eten omdat ze constant op jou moeten wachten.

 

Verder is het een fijn idee om niet constant naar je ski’s te blijven kijken maar vooruit te kijken, kijk waar je naartoe gaat. Stilstaan staan is achteruitgaan – in dit geval. Sta jij namelijk stil, dan wordt het nóg moeilijker om die bocht te draaien. En tot slot: haal de moet eruit en houd de moed erin!

BETAAL VEILIG & MAKKELIJK

Nieuwsbrief

© SNOWSPORTS WESTENDORF          PRIVACYBELEID          DISCLAIMER          COOKIES